Preparatie van ondergronden voor gietvloeren en epoxycoatings
Gietvloeren of epoxycoatings kunnen op elke ondergrond worden aangebracht mits deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo hebben zandcement dekvloeren, houten ondervloeren of anhydriet gebonden dekvloeren bijvoorbeeld een primer nodig om een gietvloer goed te laten hechten. Belangrijk bij het aanbrengen van een gietvloer of een epoxycoating is voldoende uitharding van de ondergrond en dat deze goed vlak en schoon is.
Voor een tegelvloer moet u erop letten dat deze eerst geëgaliseerd moet worden en dat loszittende stukken tegel eerst verwijderd moeten worden. Voor diverse ondergronden hebben wij de belangrijkste voorwaarden voor u op een rij gezet:
Zandcement dekvloer
Volledige uitharding en droging is zeer belangrijk om een gietvloer of coating aan te brengen. Deze uithardingstijd is uiteraard afhankelijk van de dikte van de vloer. Een zandcement dekvloer van circa 5 cm (wat een normale afwerkingsdikte is in vele gevallen) heeft een minimale droogtijd van circa 5 weken.
Houten ondervloeren
Een houten vloer ‘werkt’. D.w.z. dat deze onderhevig is aan temperatuursverschillen en daardoor bij aansluitingen kleine of grotere naden of openingen ontstaat. Bij het aanbrengen van een gietvloer over deze onstabiele ondergrond is het belangrijk dat er een scheurnivellerende laag wordt aangebracht. Er bestaan allerlei producten en primers op de markt die daar voor gebruikt kunnen worden. Bij renovatieprojecten wordt soms eerst een extra geluiddempende isolatielaag aangebracht waardoor de houten ondervloer niet rechtstreeks in contact komt met de gietvloer.
Anhydriet dekvloeren
Een anhydriet gebonden dekvloer is zeer vochtabsorberend. Het risico bestaat dus dat een gietvloer te vroeg wordt aangebracht. De ondervloer moet volledig uitgehard en gedroogd zijn. Soms wordt een primer zelfs twee keer geappliceerd zodat de dekvloer niet rechtstreeks in contact kan komen met de PU-gietvloer.
Betegelde vloeren
Kiezen voor een gietvloer over een bestaande tegelvloer komt niet al te vaak voor. Toch kan dit een prima oplossing zijn om een oude keuken of badkamer te voorzien van een goede vochtwerende en vuilafstotende laag. Losliggende tegels worden verwijderd en de naden worden secuur gedicht. Daarna worden de tegels geschuurd om een primer of de gietvloer goed te laten hechten. Dikwijls wordt een egalisatielaag aangebracht om een vlak oppervlak te krijgen.
Hechtingseigenschappen van primers, gietvloeren en epoxy
Voor de juiste toepassing van gietvloeren of epoxy moet uw applicateur over voldoende kennis en ervaring bezitten. Er zijn diverse primers beschikbaar en diverse oplossingen mogelijk. Een gietvloer aanbrengen op een houten ondervloer kan in de toekomst voor problemen zorgen. Vergewis u altijd van de professionaliteit van uw vloerleverancier en het uitvoeringsteam.